fbpx

Syukur, setelah sekian lama dapat juga saya berkongsi dengan rakan-rakan Guru tip di bawah ini.

Perkongsian saya kali ini ialah tentang 4 CARA UNTUK GAMIFIKASIKAN KELAS ANDA.

Ramai yang masih tidak tahu maksud Gamifikasi yang sebenar. Di dalam bahasa inggeris Gamification berasal daripada GAME.

APAKAH MAKSUD GAMIFIKASI ?

Maksud Gamifikasi ialah penerapan mekanisma game di dalam kehidupan sebenar. Sebagai Guru. Bagi kita Gamifikasi ialah Penerapan Mekanisma Game di dalam Pengajaran & Pembelajaran (PdP / PdPc).

Sebagai Seorang Jurulatih Bertauliah dalam Gamifikasi (Certified Gamification Trainer from Arthur Carmazzi). Saya telah mengaplikasikan konsep ini di dalam Program-Program Motivasi saya sejak 2 tahun lepas. Saya dapati respon pelajar, motivasi mereka dan hasilnya sungguh luar biasa.

Kalaulah ramai guru memahami konsep ini dan menerapkannya di dalam kelas atau kehidupan mereka. WOW!!!

 

Berikut merupakan 4 Cara yang anda boleh amalkan di dalam kelas.

Semoga bermanfaat.Sekiranya anda mahukan penjelasan lebih lanjut tentang cara-cara di atas. Boleh emel saya di info@syedfaizal.net

Jika anda merupakan Pengerusi Ladap sekolah atau pentadbir sekolah yang mahu jalankan Kursus Gamifikasi untuk Guru ini di organisasi anda. Boleh Whatsapp saya terus di talian 019 – 211 12 85

Berikut merupakan Maklumbalas Guru-Guru MRSM Jeli tentang Kursus Gamifikasi untuk Guru yang saya telah jalankan kepada mereka.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.