fbpx

Seorang saintis di National Institute on Aging, yang diketuai oleh Mark Mattson yang merupakan seorang profesor neurosains di Sekolah Perubatan berpendapat  bahawa melalui puasa dua kali seminggu kita boleh mengurangkan risiko penyakit Alzheimer atau Parkinson.

Mattson dan kumpulan saintisnya telah menguji teori mereka pada model haiwan dan kumpulan-kumpulan kecil subjek manusia. Dalam kajian yang melibatkan eksperimen tikus, neuron di dalam otak menjadi lebih aktif apabila tikus sedang mencari makanan.

Apa yang lagi menarik ialah, haiwan yang berpuasa membina perlindungan terhadap kerosakan akibat strok dan mekanisme lain yang menyebabkan kemerosotan dalam otak. “Apa yang kita telah temui dalam kedua-dua haiwan dan kajian manusia adalah bahawa ia adalah baik untuk otak anda untuk berdepan dengan cabaran, terutama dalam jangka pendek,” Mattson berkata, memetik kajian yang dilakukan oleh beberapa kumpulan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Kajian menunjukkan bahawa menjaga pengambilan kalori (berpuasa) merupakan kunci kepada pertumbuhan sel-sel otak pada haiwan dan manusia, Mattson menerangkan. Kejutan puasa membawa otak untuk mencipta sel-sel baru. Sel neuron dirangsang untuk berkembang, otak menjadi lebih tahan kepada kesan plak protein yang menjadi asas kes Alzheimer, atau kerosakan yang dialami oleh Parkinson.

Apabila anda mencari makanan apabila anda lapar, otak benar-benar terangsang.

Mattson juga menasihatkan orang ramai untuk minum air atau teh tanpa gula dan makan tidak lebih daripada 500 kalori setiap hari.

Akhir kata, PUASA amat baik untuk minda kita. Selamat beramal.

=======================================================

Ingin menjemput Kumpulan SYEDFAIZAL TRAINING & CONSULTANT bagi menyampaikan Ceramah Ramadhan bertajuk BEST BERPUASA ?

Hubungi 019 – 211 12 85 untuk pertanyaan atau tempahan.

Screen Shot 2016-05-19 at 9.55.24 PM


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.